Zeilsporen / Sailingsteps

Door een samenloop van omstandigheden ben ik in de ‘Zeilsporen’ van mijn voorvader kapitein Jacob Bouten getreden, waardoor ik Dec 2009-Mei 2010 een reis rond de wereld gemaakt heb oa naar de plaatsen die hij tijdens zijn reizen heeft aangedaan (zoals Kaap Hoorn, Chiloé, Valparaiso, San Francisco, Hong Kong, Batavia en vele andere havens op Java), maar ook Buenos Aires en Paramaribo welke hij eerder als Stuurman aandeed.

Na mijn logboek van die fantastische reis te hebben afgemaakt, ben ik mij nader gaan verdiepen in informatie over die voorvader van mij (die ik voorheen als een zeerover betitelde), waaruit ik een 300 blz. samenstelde over zijn reizen met aanvulling van mijn bevindingen uit zijn en mijn tijd op diverse locaties.

Zijn zelf geschreven informatie met aanvulling uit andere bronnen hierdoor aanzienlijk beter begrijpende, kon ik zijn verrichtingen weliswaar in zijn tijdsbeeld plaatsen maar geenszins interpreteren naar de tijd waarin hij leefde. Dit bracht mij ertoe om nader in de 19e-eeuwse Grote Vaart in Nederland en met name vanuit Dordrecht te duiken, waardoor ik het ‘hoofdstuk’ Dordrecht met onderverdeling Kustvaart+Grote Vaart+Dordrecht aan Jacob Bouten heb toegevoegd (en waarna meer ivm Grote Vaart vanuit Dordrecht).

Waarschijnlijk tgv het belang van zeevaarders uit omgeving Veendam voor de Grote Vaart vanuit ‘Holland’ en omdat waar je zelf woont je pas meer interesseert nadat je een reis om de wereld gemaakt hebt, ben ik tevens in de voorouders en familie Boiten van Jacob Bouten in Veendam gedoken, die blijken te bestaan uit een omvangrijk schippersgeslacht. In tijdsvolgorde gezien beginnen onderstaande ‘Zeilsporen’ dan ook met de ‘Schippers Boiten’ vanaf midden 17e-eeuw in Veendam, gevolgd door een ‘buitenbeentje’ van een semi-voorvader die een prozaisch scheepsjournaal schreef van twee reizen naar Oost-Indie in  de jaren 1826-1830, gelardeerd met prachtige ingekleurde tekeningen van schepen, huizen, mensen en landschappen.

Onderstaande ‘Zeilsporen’ zullen verder bestaan uit mijn opnieuw op te stellen en toe te voegen bevindingen in Valparaiso, Chiloé,Kaap Hoorn, San Francisco, Hong Kong, Batavia, Java, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *