Schippers Boiten

Het Schippersgeslacht Boiten uit Veendam

Kapitein Jacob Bouten werd geboren te Veendam op 30 augustus 1815 als tweede kind van Luitje Jacobs Boiten, schipper van beroep, en Catharina Loksen (aldus de registratie van zijn geboorte te Veendam).

Zijn vader werd geboren op 23-Aug-1789 te Veendam, oudste zoon van Jacob Klaassens Boiten en Catharina Luitjes Pinksterboer. Hij huwde ca 1812 te Koningsbergen met Anna Catharina Elisabeth Luxen en vanaf toen of vanaf dat het gezin zich in 1816 in Koningsbergen vestigde, gingen zij verder het leven in als Bouten in plaats van Boiten. In 1823 kwam het gezin (met 5 kinderen) in Antwerpen te wonen (de 6e werd in Antwerpen geboren) waar ze overtuigend geregistreerd staan als Bouten.

Familie Bouten in Antwerpen 1823

Vanaf eerste vestiging midden 17e-eeuw in Veendam, groeide het aantal Boitens snel tot honderden in omgeving. De heer Harry Vos (aangetrouwde nazaat) is in staat geweest deze allen in een stamboom geplaatst te krijgen, waar ik met behulp van oa de heer Sikko Parma hun schippers- cq zeevaartloopbaan heb kunnen toevoegen.
Onderstaand hier een volgende stand van, een reeds heel aardig beeld van vele Boitens vooral varende langs de kusten van Europa!

 

One Response to Schippers Boiten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *