TIMOR

Na de gunstige resultaten met de JAN VAN HOORN in Valparaiso besluit Rederij Gbrs Blusse om met de TIMOR een overeenkomstige onderneming te gaan doen. Zodoende is de TIMOR het derde schip (en het tweede van rederij Gebroeders Blusse) dat sinds 1849 vanuit Dordrecht vertrekt om rond Kaap Hoorn naar Valparaiso te zeilen met verdere bestemming onbestemd. Het is de 10e-reis van de TIMOR, de 4e van de gezagvoerder Jan Koning.
Op 30 april 1850 zeilt de TIMOR vanuit Hellevoetsluis in zee waarna het schip na een snelle reis van 102 dagen te Valparaiso aankomt. Vanuit Valparaiso vaart de TIMOR naar Talcahuano om meel te laden naar San Francisco, waar het na 63 dagen aankomt op 10 december 1850.
Na de goederen in San Francisco gelost te hebben vertrekt de TIMOR ‘in ballast’ (dwz zonder lading) op 7 april 1851 naar Hong Kong, waar deze na een zware storm getrotseerd te hebben op 3 juni aankomt. Door aanhoudende regen duurt het lang voordat de schade hersteld kon worden en op 17 augustus 1851 vertrekt de TIMOR met een kleine lading naar Batavia om gunstiger lading naar Nederland te bekomen.
Na op 4 oktober in Batavia te zijn aangekomen kan de kapitein geen gunstige vracht bekomen en besluit hij met zijn gelden in San Francisco verkregen lading te kopen naast enige vracht en passagiersgelden, waarna de TIMOR op 2 november van Batavia vertrekt.
Op 1 maart 1852 komt de TIMOR na een reis van 22 maanden te Brouwershaven aan.

Te vervolgen met verslag aan de hand van Directie notulen, Grootboek en berichten uit kranten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *