LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN

Het fregat de LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN is het eerste schip van de Maatschappij Dordrechtsche Scheeprsreederij (M.D.S.), met als eerste kapitein Pieter Sipkes, dat door een scheepsbouwer in Dordrecht (Jan Schouten) gebouwd werd voor de Grote Vaart.
Het maakte van 1829-1851 vijftien reizen voor de MDS naar Ned.Indie, waarna het schip verkocht werd aan van Gent te Schiedam en in 1858 werd afgekeurd te Mauritius.
Het volgende werk over de LOUSIA PRINSES DER NEDERLANDEN werd samengesteld door Piet van Heck te Dordrecht.

2 Responses to LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN

  1. carla van Gelder says:

    Ik heb een vraag over de Louisa Prinses Der Nederlanden. Op 22 mei 1830 is een Johannes Beuger, geboren 27 augustus 1787 (Den Haag) aan boord gegaan van dit schip. Hij was soldaat/timmerman en woonde in Den Briel. Hij ging vrijwillig in dienst voor een periode van zes jaar. Hij is op 26 juni 1831 op Soerabaja overleden. Het schip was toen al weer terug naar Nederland. De gegevens komen uit het militaire stamboek. Hij komt niet voor op de lijst van bemanning van het schip. Kunt u mij zeggen of het gebruikelijk was dat er soldaten met het schip meevoeren of diende de reis op het schip alleen als overtocht naar Indie om daar dienst te gaan doen.

  2. Eric says:

    Wat een fantastisch en gedetailleerd tijdsdocument! Mijn voorvader Joseph Steinger, voormalig soldaat in het 32 regiment Zwitsers, ging diezelfde datum, 22 mei 1830, aan boord van dit schip
    https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:33S7-9Y1F-9V4P?i=120

    In de samenvatting van deze reis, blz 12 van deze publicatie, is eigenlijk het antwoord op de vorige vraag te vinden: het schip vervoerde passagiers, en op deze derde reis waren dat met name troepen voor de Oost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *