Jacob Bouten

Dit is een eerste aanzet tot een website over mijn voorvader kapitein Jacob L. Bouten (1815-1894), aan de hand van het ‘Verslag aan mijn kinderen’ dat hij schreef over zijn leven tot in 1856 als clipperkapitein , van de ‘Brieven van aankomst’ vanaf 1853 tot 1869 die hij aan zijn reder Blussé schreef vanuit havens die hij aandeed tijdens zijn vele reizen en van veel informatie die ik verkreeg van vooral Riek van Blokland-Visser (historica Dordrecht), Pieter Blussé van Oud-Alblas (nazaat reder) en van Sikko Parma (wel bekend in historische kapiteinskringen).

Vooral naar aanleiding van het ‘terugvinden’ van de originele schriftjes met de ‘Brieven van aankomst’ maakte ik in 2009-2010 een half jaar een reis rond de wereld, waarbij ik de plaatsen bezocht die door mijn voorvader op zijn wereldreizen werden aangedaan. Het logboek van mijn wereldreis schreef ik voor mijn kinderen, op deze website heb ik relevante bevindingen van tijdens mijn reis toegevoegd (in het Engels) aan de beschrijving over het leven van mijn voorvader Jacob Bouten.

Deze beschrijving is opgedeeld in:
I.    De eerste jaren 1815-1849 van zijn leven,
II.   Zijn wereldreizen in 1849-1853,
.      A. Rond Kaap Hoorn naar Valparaiso en Chiloé,
.      B. San Francisco,
.      C. Azië en terug, met Hong Kong en Batavia
.      D. Geschiedenis in perspectief en nawoord “Jan van Hoorn”
III. Reizen naar Java 1854-1868,
.      A. “Kosmopoliet”,
.      B. “Kosmopoliet-II”,
IV. De laatste jaren 1869-1894 van zijn leven sluit ik af met zijn afstamming van Boiten uit Veendam, die (mogelijk) weer afstammen van Beuthen uit Silezië.

Kees Bouten, oktober 2011
Reacties zijn welkom naar kees@bouten.com of op deze website.
PS. Het weblog van mijn reis op http://vaderjacob.d-dig.com/ bestaat niet meer.

Een korte samenvatting van Jacob Bouten 1815-1853, oftewel tot en met zijn wereldreizen en de “JAN VAN HOORN” is onderstaand te lezen op:

5 Responses to Jacob Bouten

 1. pieter blusse says:

  dag kees,
  wat een fantastisch initiatief en wat goed dat iemand die dat zo heeft verdiend de aandacht krijgt, eerst met de publicatie van het boekje en nu met dit magnum opus.
  wat mij trof is dat het vervoer zich tussen de romeinse tijd en het begin van de 19e eeuw zo weinig heeft ontwikkeld, en dat de ontwikkelingen juist in die eeuw zo snel hebben toegeslagen.
  aanvankelijk waren er, net als bij de romeinen, geen verharde wegen en was wegtransport dus zeker ‘s winters onmogelijk. je moest maar gaan lopen (napoleon liet zijn hele leger naar austerlitz lopen) en alleen het paard was als hulpmiddel beschikbaar. de zeilschepen waren nog steeds van hout en zelfs de maten verschilden niet van die van de romeinen, die met 1000 tonners het graan uit sicilie haalden. en toen kwamen ijzer voor hout, stoom voor zeil, de telegrafie, het suezkanaal en was het met de nederlandse zeezeilerij ineens afgelopen. de kamerenquete rond 1880, waarin kapitein bouten ook aan het woord komt, is het lezen waard.
  mogelijk is dit alles als een soort achtegrondmuziek te verwerken, om het beeld van de tijd van kapitein bouten te versterken.
  heel veel dank voor je initiatief en veel succes.
  pieter blusse

 2. ing B.E.N. Verberne says:

  naar aanleiding van uw lezing bij de Kaaphoornvaarders, heb ik een overzicht gemaakt van de kapiteins Boiten en Bouten uit mijn bestand van 19e eeuwse zeilvaarders.
  Als u daarin geinteresseerd bent, stuur ik u dat toe per mail.
  Met vr. groet,
  Vb

  • Sienus Nijborg says:

   L.S.,
   Aangezien ik reeds jaren onderzoek doe naar het schippersgeslacht Boiten (Bouten, Buiten) stel ik toezending van publicaties hierover zeer op prijs.
   Ik zie uw reactie gaarne tegemoet.
   Met vriendelijke groet,

   Drs. Sienus Nijborg
   De Hoefslag 53
   9462 RX GASSELTE
   The Netherlands
   Tel.: +31 (0)599 852346
   s.nijborg@home.nl

 3. Rob Kettler says:

  Mijn naam is Rob Kettler. Ik schrijf een familieboek. Een van mijn voorvaderen, Johan Louis Elshout, heeft als 1- jarige in 1874 een reis gemaakt van Batavia naar Nederland, op de Kosmopoliet III. Heeft u over dit schip nog nadere info? Liefst een zo goed mogelijke afbeelding.

  Mvg, Rob Kettler

 4. Ha Kees Bouten nog steeds bezig met de geschiedenis van je voorvader Jacob Bouten is er al een boek gepubliceerd over je onderzoek naar de scheepvaart te Dordrecht in de 19e eeuw?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *