Dordrecht

Na een inleiding over de kustvaart begin 19e-eeuw handelt dit deel over de Grote Vaart vanuit Dordrecht door fregatten (en later barken en clippers) die gebouwd werden door scheepsbouwers in Dordrecht voor rederijen in Dordrecht.

In 1823 vaart het fregat CORNELIA als eerste schip uit Dordrecht op de Grote Vaart naar Nederlands Indie. Kapitein is Pieter Sipkes. Het tweede schip is de schoener/brik DANKBAARHEID in 1829 met kapitein Jacob Hendrik Hazewinkel. In tegenstelling tot de CORNELIA werd de DANKBAARHEID wel in Dordrecht gebouwd, namelijk op de werf Jan Schouten, maar is het een kleiner schip (112 last) waardoor het in het verdere vervolg niet werd meegenomen.
Na het hoofdstuk Grote Vaart zullen er nog delen aan de scheepsbouwers, schepen, etc gewijd worden.

One Response to Dordrecht

 1. Riek van Blokland-Visser says:

  Ha Kees

  Zit je nog wel eens in een archief ? Of ben je vooral je site aan het ombouwen ?
  Dit bericht is ook bedoeld om mijn veranderde mail adres door te geven.
  Intussen ben ik al weer ver gevorderd met de maritieme geschiedenis van Dordrecht
  in de 18e eeuw ,en bezoek ik wekelijks het stadsarchief te Dordrecht.
  Ook uit deze tijd is er gelukkig het rederij archief nr 294 van de familie Vriesendorp bewaard gebleven ,met kasboeken ,aandeelhouders en brieven boeken.
  Zo liet Jacob Vriesendorp in 1779/1780 op de werf van Jan Schouten Sr te Dordrecht het fluitschip ,,Vrede en Vrijheid,, bouwen van 145 voet lang /34 voet wijt en 16 voet hol , voor de prijs van ca f 46,000,- met de inleg van 15 aandeelhouders ,kooplieden uit Dordrecht.

  Vanaf volgende maand 16 november is er een tentoonstelling over Jan Schouten als
  scheepsbouwer/reder /koopman en oprichter van vrijmetselaarsloge ,,La Flamboyante,, te Dordrecht n.a.l.v. 200 jarig bestaan van Loge ,,La Flamboyante,, 1812-2012

  succes met je studie Riek van Blokland-Visser

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *